torstai 23. huhtikuuta 2015

#HeForShe


Kurssin aikana saimme tehtäväksi pitää lyhyen puheenvuoron aiheesta, joka on itselle tärkeä. Omalla kohdallani aiheen valinta oli selkeä. Halusin käyttää tilanteen hyödyksi avartamalla ryhmäläisteni käsityksiä feminismistä ja tasa-arvosta. Tänä päivänä sana feminismi aiheuttaa useimmissa ihmisissä negatiivisia tunteita. Feministejä saatetaan pitää radikaaleina miestenvihaajina, vaikka todellisuudessa asia on täysin toisin. Olen aina ollut naisten tasa-arvoisen aseman kannattaja. Olin toisella luokalla alakoulussa, kun Tarja Halosesta tuli presidentti. Olin ylpeä siitä, että Suomella oli naisjohtaja. Lasten saduissa usein ihannoidaan sitä, että tyttöjen tulee olla prinsessoja, jotka odottavat pelastavaa prinssiä. Viime aikoina kirjallisuudessa ovat nousseet vahvat naissankarit, jotka ovat antaneet esimerkin siitä, että nainenkin voi olla taistelija. Minua kannustettiin lapsena leikkimään sekä nukeilla että autoilla. En kannata absoluuttisen sukupuolineutraalia kasvatusta, mutta jokaiselle tytölle ja pojalle tulee antaa mahdollisuus leikkiä ja kasvaa avoimessa ympäristössä.


Feminismi on lähtöisin 1700-luvulta. Se oli liike, jolla tavoiteltiin naisille tasa-arvoisempaa asemaa miesten maailmassa. Tavoitteena oli saada naisille äänioikeus ja mahdollisuus asettua ehdokkaaksi. Feminismi vastusti sitä, että naisilta vaadittiin paljon tiukempaa sukupuolimoraalia kuin miehiltä. Kun kysymme, onko naisten asema parantunut, niin vastaus on kyllä. Naiset pääsevät ammatteihin, jotka olivat vielä sata vuotta sitten mahdoton yhtälö. Meillä on ääni- ja ehdokkuusoikeus. Elämme tasa-arvoisemmassa maailmassa kuin koskaan ennen, mutta kaikkialla maailmassa naisten asema ei ole lähelläkään sitä, mitä sen pitäisi olla. Kaikkialla maailmassa ei ole vielä yhtä arvokasta syntyä tytöksi kuin pojaksi, eikä näillä tytöillä ole mahdollisuutta opiskella, harrastaa tai puhua vapaasti omista mielipiteistä. 

-Joka kolmas nainen joutuu väkivallan kohteeksi ja joissakin maissa se on 70%.
-Yli 600 miljoonaa naista asuu maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos.
-Tänäänkin 39 000 tyttöä joutuu naimisiin. Lapsiavioliitto on tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.
-Joka vuosi 60 miljoonaa tyttöä kokee seksuaalista väkivaltaa koulumatkalla.

Feminismi ei tarkoita vain naisten tasa-arvon ajamista. Nykypäivänä se tarkoittaa molempien sukupuolten tasa-arvon puolesta taistelemista. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women aloitti viime vuonna HeForShe -kampanjan, jonka tarkoituksena on levittää sanomaa siitä, että miehillä ja naisilla pitäisi olla samat oikeudet. Jokaisella on vapaus valita, kuka on, ilman että sukupuoli määrittelee sen. Kampanja haastaa eritoten miehet osaksi muutosvoimaa. HeForShe tavoittelee Suomessa 10 000 miestä allekirjoittamaan lupauksen toimia kaikkea naisten ja tyttöjen kohtaamaa väkivaltaa ja syrjintää vastaan. Tasa-arvo edellyttää meidän kaikkien osallistumista ja HeForShe korostaa miesten ottamista mukaan keskusteluun, vaikka yhtälailla meidän naisten tulee puuttua ongelmiin, joissa mies kohtaa epätasa-arvoa.

HeForShe -kampanjan keulahahmona toimii Emma Watson, joka on UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs. Emma Watsonin feminismi puhe YK:n päämajassa syyskuussa nousi puheenaiheeksi mediassa ympäri maailman. Twitterin päämaja maalasi seinäänsä #HeForShe -hashtagin, koska aiheesta puhuttiin Twitterissä paljon. Tukensa kampanjaa kohtaan ovat osoittaneet muun muassa Islannin ulkoministeri, Valkoinen talo ja prinssi Harry. Suomessa HeForShe:n tukijoita löytyy muun muassa kansanedustajista, jääkiekkojoukkueesta ja julkisuuden henkilöistä.

”Ihmiskunta on kuin lintu, se tarvitsee molempia siipiä lentääkseen. Emmekä koskaan pysty lentämään yhtä korkealle jos emme tue toisiamme”. –Emma Watson

Feminismiä ei voida tulkita enää samalla tavalla kuin ennen. Jos on pakko käyttää sanaa feminismi, niin minulle se on sitä, että tytöillä on oikeus käydä koulua. Tyttöjen ei tarvitse mennä naimisiin ollessaan vielä lapsia. Feminismi tarkoittaa sitä, että taistellaan median asettamia odotuksia vastaan siitä, minkälaisia naisten ja miesten täytyisi olla. Edistetään naisten johtajuutta ja osallisuutta päätöksenteossa etenkin turvallisuuden ja humanitääristen asioiden ratkaisuissa. Jokaisella miehellä ja naisella pitäisi olla oikeus näyttää tunteita joutumatta tulleensa leimatuksi joksikin. Jokaisen naisen ja miehen tulisi saada tuntea itsensä vahvaksi. Maailma olisi parempi paikka jos me hymyilisimme useammin ja halaisimme enemmän.

Keskustelimme puheenvuoroni jälkeen aiheesta monipuolisesti. Koen aiheen tällä hetkellä erittäin tärkeäksi ja oli hienoa saada jakaa se Dumela -ryhmän kanssa pelkäämättä tulevani väärinymmärretyksi.

”In my moments of doubt I’ve told myself firmly – If not me, who? If not now, when? If you have similar doubts when opportunities are presented to you I hope that those words will be helpful. –Emma Watson

Hyödyllisiä linkkejä:
Tule osaksi muutosvoimaa http://www.heforshe.org/
Emma Watsonin puhe https://youtu.be/Q0Dg226G2Z8


-Heini

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti