tiistai 21. huhtikuuta 2015

Mindfulness rentouttaa






Jokainen meistä kokee varmasti toisinaan elämässään kausia, joina arki on hektistä. Kalenteri ja to do –lista pursuavat velvollisuuksia, on jatkuva kiire ja mieli elää jatkuvasti joko menneisyyttä tai tulevaisuutta, mutta ei juurikaan tätä hetkeä. Yhteiskunta saattaa erehdyttää meidät pitämään suorituskeskeisyyttä tehokkaana, mutta kurjana kääntöpuolena on uupumus sekä yhteyden menettäminen omaan itseen.

Kiireenkin keskellä on tärkeää ehtiä kuuntelemaan itseään ja omaa kehoaan. Suomeen on viime vuosina rantautunut maailmalla jo tunnetumpi mindfulness-ilmiö, joka tarkoittaa tietoista hyväksyvää läsnäoloa. Mindfulness pohjautuu buddhalaisuuden meditaatio-oppeihin. Erilaiset harjoitukset opastavat ankkuroitumaan tähän hetkeen oman hengityksen ja kehollisten tuntemusten lempeän tarkastelun kautta, mikä avaa aistit ja katkaisee stressikierteen. Harjoituksia on sekä aloittelijoille että jo kokeneemmille harrastajille. Suomen kielessä sana mindfulness kääntyy tietoisuustaidoksi. Mitä enemmän mindfulness-harjoituksia tekee, sitä helpommaksi levollisen tilan saavuttaminen alkaa käydä ilman niitäkin ja mielentilaansa voi vaihtaa stressin keskellä.

Itse tutustuin mindfulnessiin luettuani buddhalaisuuteen liittyvää kirjallisuutta, joka aukaisi silmät uudenlaiselle maailmankatsomukselle ja herätti ajattelemaan sisäistä maailmaa. Minulle mindfulness merkitsee sitä, että toi arki tai elämä eteen mitä tahansa, jossakin syvällä sisimmässä on silti aina peilityyntä, lempeä alue joka on kaiken ulkoisen vaikutuspiirin ulottumattomissa. Joinain päivinä tila on helpohkoa saavuttaa ilman ponnistelua, joinain päivinä se on työläämpää. Harjoitukset ovat hyvä keino rentoutua myös esim. ennen nukkumaanmenoa, jos pää tuntuu käyvän ylikierroksilla.

Nykyisin on saatavilla myös ilmaisia mindfulness-
älypuhelinsovelluksia mikä mahdollistaa sen, että vapaalle voi vaihtaa missä ja milloin vain. 


-Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti